Στήριξη 104.000 ανέργων εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ

Nescafe: Πρόγραμμα κατάρτισης για νέους «Μπορούμε Εδώ»
15/11/2015
Απο σήμερα οι αιτήσεις για 690 μόνιμες προσλήψεις 5Κ/2015
17/11/2015
Εμφάνιση όλων

Στήριξη 104.000 ανέργων εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ

Shares

Προγράμματα για ανέργους με αρκετές καινοτομίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας από τον επόμενο μήνα, στοχεύοντας στη στήριξη 104.000 ανέργων εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον θα δημιουργήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο άλλες 100.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, όπως εξηγεί η αν. υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, προκειμένου να βρουν δουλειά -έστω και για ένα έτος- νέοι, γυναίκες και δικαιούχοι πλησίον της σύνταξης, σε φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα ανεργίας στο «Εθνος» ανέφερε ότι τα νέα προγράμματα που θα αφορούν 104.000 ανέργους προσανατολίζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες όπως οι νέοι, οι άνεργοι άνω των 50 ετών και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες. Παρέχουν στοχευμένη κατάρτιση και συμβουλευτική, οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και εφοδιάζουν τον άνεργο με τα απαραίτητα προσόντα.

Τα προγράμματα ενισχύουν τις επιχειρήσεις στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης, με την προϋπόθεση όμως ότι ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίζει να εργάζεται και μετά τη λήξη τους. Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του 2016 για 100.000 ωφελουμένους, δεν θα αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά θα υλοποιείται και από φορείς του ιδιωτικού τομέα καθώς και εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας. «Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήσαμε κάποιες μικρές, αλλά θεωρώ σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Κατ’ αρχάς, στην πρόσκληση διορθώσαμε την κατανομή των θέσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παράλογες αποκλίσεις μεταξύ των δήμων και αλλάξαμε τον τρόπο μοριοδότησης προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.» συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου Επίσης έκανε γνωστό ότι το πλαφόν της μοριοδότησης στον χρόνο ανεργίας από 36 στους 60 μήνες αυξήθηκε, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται στα κοινωφελή προγράμματα οι μακροχρόνια άνεργοι. «Πριμοδοτήσαμε με επιπλέον μόρια τους ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών, ώστε να βοηθούνται οι άνεργοι που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Το ίδιο πράξαμε και με τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες μπορεί να φαίνονται μικρές, ωστόσο ήταν απαραίτητο να γίνουν, διότι έτσι αντιμετωπίζονται διακρίσεις ανάμεσα στους ανέργους.» «Επειτα, με αφορμή σειρά ατυχημάτων με εργαζομένους σε κοινωφελή προγράμματα, εκδόθηκαν δύο εγκύκλιοι από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου με τις οποίες ζητείται από τους δήμους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Ομως, όπως απέδειξε το τελευταίο τραγικό ατύχημα με τον εργαζόμενο σε απορριμματοφόρο στον Δήμο Μεγάρων, τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να είναι αυστηρότερα. Στο εξής, με απόφασή μου κανένας άνεργος που συμμετέχει σε Κοινωφελή Εργασία δεν θα εργάζεται σε απορριμματοφόρα οχήματα και αυτό θα προβλέπεται ρητά στην τροποποίηση της ΚΥΑ που προωθεί το υπουργείο.» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσουμε την καλύτερη εμπειρία χρήσης